Sanna Puhakka
KM, Certified Coach, Työnohjaaja, Uusperheneuvoja

+ 358 50 573 0349
sanna[at]elnasparraa.fi

 

 

Mitä minä tiedän ihmisisistä, valmentamisesta, uusperheistä?

Koulutukseni kautta tiedän paljonkin. Kokemukseni kautta vielä enemmän. Olen koulutukseltani käyttäytymistieteilijä, työnohjaaja ja sertifioitunut coach sekä kouluttautunut uusperheneuvojaksi. Toimin myös lehtorina ammattikorkeakoulussa ja koko työelämäni olen tehnyt muutostyötä ihmisten kanssa eri aloilla: yrityselämässä sekä sosiaali- ja terveysalalla. Olen valmentanut työyhteisöjä ja henkilöstöryhmiä, ohjannut opiskelijoita, toiminut työnohjaajana ja ammatticoachina. Ihmisten oppimisen äärelle saattaminen ja uudistumisen sparraaminen on aina ollut suuri intohimoni.

Olen myös elänyt uusperheessä jo 1960-luvun lopulla, aivan pienenä lapsena. Tähän aikaan se oli poikkeuksellista, mutta perheeseen liittyvät ongelmat olivat jo silloin hyvin samankaltaisia kuin tänä päivänä. Nykyisin uusperheet ovat mitä tavallisimpia, ja silti niihin liittyvät ongelmat ovat ajoittain rajuja, ja tulevat monille yllätyksenä. Olen itse kasvattanut kaikki kolme lastani hyvässä ydinperheessä, pitkässä parisuhteessa. Miksi minä en menettänyt uskoani perheeseen tai en kärsinyt liikaa lapsuuden aikana?

Vastaus on paljolti viisaissa isovanhemmissa, erityisesti isäni äidissä, ElnassaMitä nämä viisaat isovanhemmat oikeastaan tekivät? Vaikka mitä, tärkeintä oli kuitenkin se, että he eivät lakanneet olemasta, vaan olivat mukana elämässäni entistä vahvemmin, unohtaen se vanhempien sen kaunan, jota eroon usein liittyy. He kannattelivat myös uusperhettämme, loivat rauhallista ja hyväksyvää ilmapiiriä ja turvaa meille lapsille. He myös pidättäytyivät  omien arviointien kertomisesta vanhemmistamme tai eron syistä. He osallistuivat kaikkiin meidän tärkeimpiin juhliin synttäreistä yliopiston valmistumisjuhliin ja häihin saakka. He olivat läsnä perheiden juhlissa arvostavalla tavalla, keskittyen itse juhlan syyhyn.

Isoäitini Elna oli myös räätäli ammatiltaan. Paitsi että hän suunnitteli ja ompeli hienoja vaatteita, hän teki niitä myös minulle ja siskolleni. Meillä oli usein mummon ompelemat kauniit yhtenäiset asut mitä erilaisimmissa juhlissa, se tuntui tärkeältä ja turvalliselta. Vietimme useat viikonlopuistamme mummolassa, jossa nukuimme hienon ompelukoneen, Singerin, vieressä. Siitä tuli vahva tunne, että täällä korjataan ja parsitaan asiat kuntoon, ja tehdään jotain uuttakin. Tätä luottamuksen tunnetta lasten tulisi kokea uusperheissään omien vanhempiensa kautta, omat vanhemmat voisivat olla niitä parhaimpia räätäleitä.  Hajonnutta ei voi koskaan palauttaa entiselleen, mutta paljon voi korjata ja uutta voi aina rakentaa tilalle. Tässä tarvitaan aikuisten viisautta, osaamista, tahtoa ja vastuuta.

PARICOACHING

Pysyäkseen vihreänä, parisuhde tarvitsee energiaa ja huolenpitoa. Siksi joidenkin suhde on vihreämpi kuin toisten. Jokainen osaa rakastua, mutta harvempi osaa rakastaa kestävästi. Siksi lähes puolet liitosta päätyy eroon. Hyvä parisuhde on valtava energian ja onnellisuuden lähde elämässä ja sen saadakseen voi tehdä paljon – haluatko?

UUSPERHEVALMENNUS

Oletko toisella kierroksella ja haluat onnistua tällä kertaa? Uusperheessä elämä ei ole aina niin helppoa, miltä se alussa vaikuttaa. Perhe-elämää helpottaa paljon, kun ymmärtää normaalit uusperheellisen vaikeudet ja saa tukea niiden selättämiseen.   

OMAJOHTAMISEN SPARRAUS

ONNISTUNEEMPIA OPISKELUPOLKUJA JA TYÖURIA. Tunnistatko luontaisen tyylisi, toimintatapasi, vahvuutesi? Mistä tiedät, olenko itselleni istuvimmassa työssä? Ota selvää, mikä ala on sinulle luontaisin tai miten voisit käyttää vahvuuksiasi parhaiten työssäsi.