MITEN SINÄ KOHTAAT KUMPPANISI?

 

Kohtaaminen lähtee ajatuksistasi. Olet paljolti sitä, mitä ajattelet, tai tarkemmin sanottuna olet sitä, mitä teet ajatustesi pohjalta. Ihmissuhteita muokataan puheilla ja teoilla. Meillä on oma luontainen tapamme kohdata suhteessa, jota voi onneksi muokata paljonkin. Ajoittain on hyvä pysähtyä, katsoa asioita toisen näkökulmasta ja kysyä itseltään: Miten minä kohtaan toisen? Miten se vahvistaa suhdettamme?

Gary Chapman esittää kirjassaan ”The 5 love languages” viisi erilaista tapaa, joilla kohtaamme toisen tai joiden kautta koemme olevamme rakastettuja: sanat, yhteinen aika, fyysinen kosketus, lahjat ja palveluasenne toiseen. Oletko sinä tietoinen omasta ja toisen tavasta osoittaa rakkautta? Onko kohtaamisia riittävästi?

SANAT. Suhde tarvitsee kukoistaakseen vahvistavia sanoja. Kuinka usein sanot niitä toiselle tai kuulet niitä kumppaniltasi, esim. ”Olet kiva, kaunis, komea, avulias..! Mahtavaa, että olet tässä. Sun kanssa on kiva mennä..jne” Pieniä sanoja, suuria vaikutuksia arjen keskellä. Ihminen tarvitsee vahvistusta siitä, mitä on ja miten toimii suhteessa. Usein näiden hyvien sanojen sanomista toiselle pihdataan, vaikka niiden vaikutukset ovat ihmeellisiä. Harvojen ikävien sanojen kertomisesta seuraa hyvää fiilistä..

YHTEINEN AIKA. Arvokkainta, mitä toiselle ihmiselle voi antaa, on aika. Yhteistä aikaa on monenlaista: arkista yhdessä touhuamista ja harrastamista, läsnäoloa toiselle ja intensiivistä kohtaamista. Jos yhteinen aika rajoittuu vain muiden kanssa yhdessäoloon, ruutujen tuijotteluun tai nukkumiseen, parisuhteessa koetaan harvoin aitoa nähdyksi ja kuulluksi tulemista. Yhteinen ”primetime” antaa ihan uuden ulottuvuuden suhteeseen: silloin keskitytään toisiimme ja yhdessä maailman ihmettelyyn ilman muiden häiriötä. Laitetaan rajoja työlle, lapsille ja harrastuksille; nyt tämä suhde on tärkein. Arjessakin milloin vain toinen voi tarvita olkapäätä, ilojen jakajaa tai kuuntelijaa – silloin tärkeintä on keskittyä toiseen. 

FYYSINEN KOSKETUS. Moni suhde lähtee vahvasta fyysisestä vetovoimasta, mutta ajan myötä sen haalistumiseen totutaan. Parisuhteen punainen lanka on kuitenkin läheisyys ja iloinen fyysisyys on silloin tärkeä perusta. Tiedekin kertoo, että fyysinen kosketus aktivoi aivojemme välittäjäaineita, oksitosiinia ja dopamiinia, jotka taas vahvistavat suhdettamme fysiologian kautta. Kaikki mahdollinen kosketus; halaukset, suukot, silittelyt, yhdessä lokoilut ovat ihania kohtaamisia jokaisessa päivässä. Jo parin viikon fyysinen etäisyys heikentää parin tunneyhteyttä, varsinkin jos fyysisyys koetaan tärkeäksi kanavaksi. Tästä monet muut ongelmat helposti lähtevät liikkeelle. 

LAHJAT. Suhteessa yhteyttä voi vaalia myös lahjoilla, jotka ovat tärkeitä juuri siksi, että niillä voi ilahduttaa, yllättää toisen tai kertoa, että ajattelin sinua myös silloin, kun emme olleet yhdessä. Jo se, että tiedät mistä lahjoista toinen pitää, kertoo paljon yhteydestä. Lahjoilla osoitetaan myös arvostusta toista kohtaan tai kiitollisuutta suhteesta ja luodaan hyvää tunnelmaa. Hyvä lahja on usein jotain muuta kuin materiaaliaa.

PALVELUASENNE. Monista tämä saattaa tuntua oudolta…palvelen toista? Miksi ei? Inhimillisyys ja suhteessa eläminen perustuu kuitenkin pitkälti siihen, että autamme ja palvelemme toinen toisiamme. Se onkin hyvällä tavalla velvoittavaa, olemme täällä toinen toisiamme varten ja se on mahtavaa! Toiselle palvelujen tekeminen vaatii vaivannäköä ja kertoo arvostuksesta ja rakkaudesta. Mitä enemmän annamme, sitä enemmän saamme. Parisuhteessa täytyy olla myös rohkeutta asettua rakastettavaksi ja kyvystä kertoa omista tarpeistaan toiselle. 

Miten sinä kohtaat kumppanisi tai haluat tulla kohdatuksi? Tiedätkö, minkälaisia kohtaamisia kumppanisi arvostaa?

 

Sanna  Puhakka